Loading...

Over

De belangrijkste feiten en weetjes.

Ondanks dat voetbevederde krielen al eeuwen gekend waren begon de geschiedenis van de Ukkelse baardkriel laat. Omstreeks 1900 is Michel Van Gelder gestart met de creatie van dit fantastisch ras. Zijn uitganspunt was een bevederde kriel te maken met dezelfde vorm en perfectie als de Antwerpse baardkriel.

Om dit te bereiken is hij gestart met een selectie van voetbevederde krielen en uitstekend getypeerde Antwerpse baardkrielen. Na verschillende jaren van selectie was de Ukkelse baardkriel geboren. In 1905 werder er Ukkelse baardkrielen getoont op een show met het mooie type van de Antwerpse baarkriel, een enkele kam en een mooie voetbevedering. In de daarop volgende jaren is het ras steeds verder geperfectioneerd en zijn er steeds nieuwe kleuren bijgemaakt.

De Ukkelse baardkriel is een fier en sierlijk ras met een asymetrische vorm. De voorzijde van de dieren moet twee derde van het dier innemen. De staart is bijna verticaal gedragen en is zeker bij de hanen aan de kleine kant. De Ukkelse baardkriel heeft een prominente borst die hoog gedragen wordt en houd de vleugels naar beneden. De voetbevedering, gierhakken, sterk ontwikkelde drieledige baard, sterk ontwikkeld en wat naar buiten gedragen halsbehang (manen) werken de Ukkelse baardkriel af met enkele uitzonderlijke kenmerken. Het zijn unieke type, gedrag, uitzonderlijke kenmerken en een enorme waaier aan kleuren hoort de Ukkelse baardkriel zeker thuis bij de fantastische en uitzonderlijke kippenrassen in de wereld.

De Ukkelse baardkriel is door zijn grootte en rustige karakter geschikt om op beperkte ruimte gehouden te worden. De Ukkelse baardkrielen worden redelijk gemakkelijk broeds en legt meestal een redelijk aantal eieren.

De Ukkelse baardkriel is eerder zeldzaam. Er zijn wel een aantal fokkers maar de meeste kweken eerder kleine aantallen. De meest voorkomende kleurslagen zijn Duizendkleur, isabelporselein, zilverporselein en kwartel. De andere kleuren zijn nog zeldzamer.

Buiten Belgie komt de Ukkelse baardkriel regelmatig voor in Groot Brittanie, Frankrijk, Nederland en Duitsland. Op het internet zijn soms ook Ukkelse baardkrielen te vinden in US, Brazilie en Australie, maar helaas is daar de kwaliteit meestal lager.

De Ukkelse baardkriel noemt men niet voor niets "De levende bloem van de tuin"